7 грудня 2016 р.

Методи запам'ятовування нових слів

Розберемо деякі методики запам'ятовування слів


Метод карток

Зробіть для себе картки зі словами. На одній стороні пишіть слово іноземною, на іншій — переклад. Складіть картки з новими словами в стопку і перегортайте їх, намагаючись все рідше заглядати на зворотній бік.
При цьому якщо переклад згадали правильно, то картку слід класти в кінець стопки, якщо ж не змогли згадати переклад або згадали з помилками, то необхідно прочитати і повторити переклад кілька разів, а потім вставити картку ближче до початку (приблизно через десять карток від початку), щоб краще його вивчити.
З часом у вас будуть цілі коробки карток і тисячі вивчених слів.
Якщо ви творча людина і вам приносить задоволення малювати, ви можете спробувати намалювати слова на картках. Наприклад, вам потрібно вивчити слово “a doctor” – лікар. На одній стороні картки напишіть слово на англійській, а на іншій намалюйте те, що у вас асоціюється з цим словом. Тут працює ще й метод асоціацій. Відповідно до цього методу до кожного слова придумується своя словесна і візуальна асоціація, яка спливає відразу ж після того, як людина стикається з таким словом. Розглянемо, наприклад, слово "cup" (кружка). Найпростіша словесна асоціація - слово «капати». Для того, щоб ця асоціація залишилася у вас надовго, необхідно вигадати малюнок-образ. Уявіть собі, як щось капає в чашку. Таким чином, слово "cup" у нас буде асоціюватися з капанням, а малюнок-образ підкаже, що перекладом даного слова є кружка.

Метод стікерів. 
За допомогою цього методу найкраще вивчати іменники і прикметники. Візьміть стопку стікерів, запишіть назви всього, що вас оточує, і обклейте всі ці предмети англійськими назвами. Всього лише тиждень, і вивчені таким способом слова назавжди залишаться у вашій пам'яті, і навіть через 20 років ви зможете згадати, що “a mirror” - це дзеркало. А якщо до дзеркала додати визначення “чисте”, “брудне”, “велике” - clean, dirty, big, то запам'ятовується ціла група слів.
Метод «магічної сімки»
Вчений Дж. А. Міллер визначив, що людська пам'ять якимось чином залежить від числа сім плюс або мінус два. Тобто ми здатні утримувати в пам'яті в середньому 7 одиниць, які можуть бути словами або ж смисловими одиницями, тобто - образами. Кожне нове слово чи словосполучення рекомендується заучувати, використовуючи так зване правило «відлуння». Секрет закріплення нових слів полягає в наступному: необхідно повторити нові слова на наступний день після того, як ви їх вивчили, потім ще через день, через два дні, через три дні і так далі до 7 повторень. 
Давайте згадаємо, як маленькі діти, почувши нове слово, кілька разів повторють його. Наприклад, коли дитина чує слово «зелений», вона починає перераховувати всі предмети зеленого кольору (зелена трава, зелене листя, зелений сигнал світлофора, і т.ін). Це допомагає запам’ятовувати не тільки слово, але і як воно поєднується з іншими словами. Намагайтеся якомога більше вживати нове слово в різних ситуаціях – на роботі (навчанні), у транспорті, просто по дорозі додому

Немає коментарів:

Дописати коментар